Detail

Zelf werkplek opruimen, betere bedrijfsresultaten!

27-04-17 |
Workshop 5S

Steeds meer bedrijven ontdekken dat opgeruimde werkplekken zorgen voor betere prestaties. Onlangs was er een bedrijf dat uitzendkrachten inhuurt om dagelijks bureaus en werkplekken netjes te maken. De directie noemde dit werken volgens het 5S-systeem. 

Natuurlijk is het goed dat dagelijks werplekken opgeruimd worden, maar als dit niet door het personeel zelf gedaan wordt, mist de kern van 5S: Gedragsverandering creëren door de werkplek beter in te richten en schoon te houden en het proces onder controle krijgen door te standaardiseren.

Met uitbesteden ontbreekt het eigenaarschap en levert het dus bij lange na niet de resultaten op die u van 5S mag verwachten. Het zélf opruimen en schoonhouden zou onderdeel moeten zijn van het dagelijkse werk: het brengt afwijkingen naar voren, waardoor men meer inzicht krijgt in wat beter kan. Het uitbesteden van zo’n taak maakt personeel blind voor eigen verbeteringen omdat ze alleen maar met de hoofdtaak bezig zijn.

Kortom: een prachtig voorbeeld van misbegrip (en misbruik?) van een 5S.

Heeft u een vraag over 5S, bel of mail ons dan gerust: http://www.leansupport.nl/contact.html.


Binnenkort: Workshop 5S met open inschrijving

Als u meer wilt weten over 5S, dan raden we de ééndaagse workshop 5S aan. Die vindt binnenkort plaats en er zijn nog plekken beschikbaar: Meer info en aanmelden