Lean Planning

Iedereen weet: wie, wat, hoe en wanneer

Lean Planning is een methode om de werkzaamheden van bouwpartners op elkaar af te stemmen met als doel: minder verspilling (faalkosten), kortere doorlooptijd en betere samenwerking.

Wat levert het op? 

Na een korte uitleg over de achtergrond van Lean en de methode Lean Planning, gaat het team onder begeleiding aan de slag met het maken van een planning van een actueel bouwproject.

  • Door de verantwoordelijken EN de uitvoerenden van diverse bouwpartners bij elkaar te brengen en samen de planning te laten opbouwen, ontstaat een gezamenlijk geaccepteerde en gedragen planning, waarbij ieder zijn verantwoordelijkheid neemt.
  • Mijlpalen en overdrachtsmomenten zijn vastgesteld en onderling is overeengekomen wat ene partij nodig heeft om verder te kunnen op het werk van de voorgaande.
  • De bouwpartners werken samen in het belang van de klant.

Stappen / Structuur

De workshop bestaat uit 3 elementen:

  • Uitleg: Lean en Lean Planning, achtergrond.
  • Vóórdoen: Lean Planning = uitleg van de methode.
  • Toepassing: Deelnemers gaan (begeleid) aan de slag met een te plannen project.

Lean Planning is een cruciale methode om de planning met elkaar te maken en bewaken. De planning kan vaak in één dag worden opgezet, afhankelijk van de ervaring van het team en de grootte van het project.

Tijdens de uitvoering bewaakt de aannemer de voortgang van het project, in het team wordt besproken hoe we als bouwpartners met elkaar omgaan, mochten er uitdagingen ontstaan.

Indien gewenst kan ik dit proces begeleiden via een verbetertraject.

In alles streven we naar: problemen los je op door vóóraf samen na te denken over de beste oplossing en niet door achteraf elkaar (financieel/juridisch) af te rekenen.

Valkuilen

Onderaannemers kunnen zéér sceptisch worden als het project met mooie woorden wordt opgestart, maar als het spannend wordt (levertijd/geld) de combinatie opdrachtgever / onderaannemers toch weer terug vallen in ‘oude gewoonten’ (= afrekenen). Aannemer en opdrachtgever hebben een cruciale rol om te werken vanuit vertrouwen.

Praktisch voorbeeld

Voor een project van 8 woningen heeft de aannemer zowel de opdrachtgever als de onderaannemers uitgenodigd om een Lean Planning te maken. Na een oproep om in eerste instantie voor kwaliteit en doorlooptijd te kiezen en de voortvloeiende winst onderling te verdelen, wist het team de krappe planning van 15 weken alsnog met twee weken te verkorten. De onderaannemers haalden opgelucht adem, dat hun inbreng serieus is genomen. Er zijn zéér tijdbesparende ideeën uitgewisseld.

Meer informatie en aanmelden

Heb je interesse in deze workshop, dan kun je je hieronder aanmelden. Je kunt dit formulier ook invullen als je meer informatie nodig hebt. Ik ben via 06 47 94 12 45 ook telefonisch en via Whatsapp beschikbaar voor al je vragen.

Lean Support neemt je privacy serieus. Je gegevens zijn dan ook veilig bij ons en zullen dus bijvoorbeeld nooit aan derden verstrekt worden. Lees hier alles over op de privacypagina.

De trainingen en verbetertrajecten van Lean Support

Toegespitst op jouw situatie

Voor iedereen interessant

Veel kennis in weinig tijd