5S Training

Steeds meer bedrijven ontdekken dat opgeruimde werkplekken zorgen voor betere prestaties. Dit door de medewerkers zelf laten uitvoeren, levert de allerbeste resultaten op. Tijdens de 5S Training leren ze hoe ze dit het beste kunnen doen.

Waar draait de training 5S om?

5S en dus ook de training 5S draait om gedragsverandering creëren:

  • door de werkplek beter in te richten
  • en schoon te houden
  • en het proces onder controle krijgen
  • door te standaardiseren.

In andere woorden: 5S is een methode om het gedrag van mensen te veranderen door het inrichten van een overzichtelijke werkplek, standaardwerkwijzen af te spreken en samen te verbeteren.

Kan ik 5S in mijn bedrijf uitbesteden?

5S Training

Tijdje geleden was er een bedrijf in het nieuws dat uitzendkrachten inhuurt om dagelijks bureaus en werkplekken netjes te maken. De directie noemde dit werken volgens de 5S-methode.

Natuurlijk is het goed dat dagelijks werkplekken opgeruimd worden, maar als dit niet door het personeel zelf gedaan wordt, mist het de kern van 5S. Een kern die ik meegeef in de training 5S en die belangrijk is om een verbetercultuur in je bedrijf te realiseren.

Door de 5S-methode uit te besteden aan bijvoorbeeld een schoonmaakbedrijf, ontbreekt het eigenaarschap en levert het dus bij lange na niet de resultaten op die u van 5S mag verwachten. Het uitbesteden van zo’n taak maakt personeel blind voor eigen verbeteringen omdat ze alleen maar met de hoofdtaak bezig zijn.

Het zélf opruimen en schoonhouden moet onderdeel zijn van het dagelijkse werk. Alleen op die manier brengt het afwijkingen naar voren, waardoor men meer inzicht krijgt in wat beter kan.

Wat zijn de kenmerken van een georganiseerde werkplek?

  • Er ligt niets overbodigs
  • Het is onberispelijk schoon en opgeruimd
  • In maximaal 30 seconden moet je in staat zijn om iets te vinden
  • In maximaal 30 seconden moet het lukken om iets op te ruimen
  • Er zijn duidelijke afspraken gemaakt over de werkwijze
  • Afwijkingen vallen direct op

Met een 5S-werkplek wordt het werk efficiënter én plezieriger.

Ik wil mijn organisatie verbeteren. Welke rol speelt 5S hierin?

Het toepassen van 5S in je organisatie is de basis van andere verbeterprogramma’s. Als werkplekken volgens de 5s-methode opgeruimd zijn, is dit dus een prima opstapje naar bijvoorbeeld Lean, Six Sigma, TPM en Enterprise Excellence.

Is de 5S-methode ook voor mijn sector geschikt?

In iedere sector zijn medewerkers in een fysieke omgeving aan het werk. Of het nu gaat om een ongeorganiseerde en rommelige werkomgeving op een kantoor, in een fabriek, in de bouw, in een winkel, ziekenhuis of laboratorium, maakt niet uit. Het zal een bron van fouten en ongevallen zijn.

Als u meer wilt weten over 5S, raad ik de ééndaagse workshop 5S aan.