Resultaten van een workshop SMED

lagere omsteltijden

Kortere doorlooptijden

Meer efficiency

Een enthousiast team

blijvend verbeteren

Wat is SMED?

SMED staat voor Single Minute Exchange of Dies: een serie technieken waarmee omsteltijden worden verkleind, net als een pitstop bij een Formule 1 team.  SMED is onderdeel van de derde stap van Lean: Creëer Flow. De basis is een goed georganiseerde 5S werkplek. Met SMED voegen we daar een verbeterde onderlinge taakverdeling aan toe (Voorbeeld: F1 team) én bedenken tijdbesparende werkwijzen / hulpmiddelen voor het wisselen en fijnafstellen.

De technieken zijn bedoeld om de seriegrootte te verkleinen en de doorstroming te vergroten, oftewel de doorlooptijd te verkorten.  

Wat levert een workshop SMED op?

Een SMED project levert vaak spectaculair gedaalde omsteltijden op. In deze workshop leren de deelnemers:

  • wat SMED is, welke stappen nodig zijn en dat volharding nodig is;

  • vertrouwen op de technieken en mogelijkheden te zien;

  • eenvoudige projecten zelfstandig aan te pakken.

Door de gezamenlijke ervaring is deze dag tevens een geweldige teambuilder en levert bovendien behoorlijk wat eyeopeners op. Deelnemers zijn aangenaam verrast over wat ze met elkaar kunnen bereiken, door samen te werken én stevig aan te pakken.

De workshop kan op meerdere momenten zijn nut hebben:

  • Als kennismaking,  op zichzelf staand.

  • Als opstart van een SMED project, zéér aanbevolen.

Voor wie is de workshop geschikt?

Deze workshop is bedoeld voor medewerkers die nauw betrokken zijn bij het productieproces en te maken hebben met omsteltijden, bijvoorbeeld machinevoerders en technische ondersteuners.

Hoe gaat een workshop SMED in zijn werk?

De workshop is een kennismaking van 1 dagdeel, voor 8 – 12 deelnemers.  Uitleg wordt afgewisseld met doen. 

Er zijn 3 onderdelen: 

  • Uitleggen: wat is SMED, achtergrond, plaats binnen Lean, de Stappen.
  • Zelf ervaren:  een simulatiespel in 3 rondes. de deelnemers ervaren de enorme mogelijkheden om omsteltijd te reduceren.
  • Toepassen:  we bespreken de vertaling naar de praktijk van deelnemers. 

Wie verzorgt de workshop?

De workshop SMED verzorgt Cornell van den Brink van LeanSupport, een ervaren leantrainer en -consultant die medewerkers weet te motiveren in beweging kan krijgen. Dat komt mede door zijn persoonlijke benadering en betrokkenheid, maar ook omdat hij al snel betere resultaten laat zien.

U kunt nader met hem kennismaken via zijn blogs, bijvoorbeeld de blog waarin hij beschrijft hoe hij een betere verbeterexpert geworden is.

Wat houdt onze garantie precies in?

We hebben een workshop ontwikkeld, die in veel ombouw-situaties werkt.
Na een kennismakingsgesprek, waarin de toepasselijkheid toetsen, kunnen we garanderen dat uw medewerkers na afloop enthousiast zijn en er mee aan de slag willen.

​We zijn overtuigd van de kwaliteit van onze trainingen en workshops en geven daarom een duidelijke garantie: als u geen positieve gevolgen ervaart, kost de workshop u helemaal niets. U krijgt de kosten van de workshop dan teruggestort.

Nodig LeanSupport uit voor een vrijblijvend adviesgesprek als u meer over de workshop wilt weten.

Voor de workshop SMED geldt