Hoe je op het werk wél alles afkrijgt (deel 1)

In dit artikel behandel ik belangrijke criteria voor een effectieve werkdag.

Begin met stenen

Het is maandagochtend. De wekker gaat. Je kunt  nog 10 minuten snoozen, maar daarna moet je er toch echt uit. Dat gaat de afgelopen weken erg moeilijk. Je vindt je werk wel leuk, maar je hebt eigenlijk teveel op je bordje liggen. Daardoor ben je er tegenop gaan zien.

U bent niet de enige. Veel mensen lopen over in hun werk.

De bekende Amerikaanse schrijver Stephen Covey ontwikkelde een experiment met stenen, kiezels en zand. Die gaat als volgt: pak een grote glazen pot en vul die met grote stenen. Wanneer de pot propvol is, doe je er kiezels bij tot het niet meer past. Tot slot gooi je er zand bij tot het er niet meer bij past.

Gooi vervolgens de pot leeg en vul hem opnieuw, maar dan in omgekeerde volgorde. Vul de pot eerst met dezelfde hoeveelheid zand, dan dezelfde hoeveelheid kiezels en dan dezelfde hoeveelheid stenen. Dit keer passen er maar een paar grote stenen bij, doordat de pot al bijna vol zit na de kiezels.

De boodschap hierachter is: focus op belangrijke dingen en pas de minder belangrijke dingen hieromheen. Wat zijn je grote stenen, kiezels en zand? Als je je alleen bezig houdt met het zand, heb je geen tijd meer over voor de grote stenen.

Sta stil bij de volgorde waarin je iets doet. Leg de focus op de grote stenen, dus belangrijke taken waar een deadline op zit. Pak deze eerst aan en daarna pas de andere taken. Dat gaat verschil maken.

Kies jouw hoofdtaak dus. Laat je niet afleiden! Zet je e-mail en telefoon uit! Kauw erdoor heen!  Dat is voor velen een kwestie van discipline en oefenen, omdat ze zich gemakkelijk laten afleiden, maar zet door! Sla er een deuk in!

Gratis boekje

Ik deel in dit mini-boek 4 lessen voor een perfecte werkdag. Dus een dag die je prettig afsluit, omdat je al het werk hebt kunt afronden in goede harmonie met je collega’s. Zie het als een cadeautje, want ik ga je niet achteraan bellen of mailen als je aangeeft dat je dit niet wilt. Natuurlijk hoop ik wel dat als je vast blijft lopen, je contact met me opneemt. Het lijkt me leuk om je verder te helpen.