Hoe je op het werk wél alles afkrijgt (deel 2)

In dit tweede artikel ga ik in op opgeruimde werkplekken.

(Lees hier Deel 1: Begin met stenen.)

Van 30 minuten naar 30 seconden

Is alles vindbaar? Gulden regel is dat iets binnen 30 seconden vindbaar moet zijn. Dit geldt zowel voor fysieke als digitale goederen. In de praktijk blijkt dat in veel bedrijven soms wel 30 minuten te zijn.

LeanSupport - 5S training

Als dit in jouw bedrijf niet goed geregeld is, moet er een alarmbel gaan rinkelen. Er gaat onnodig veel tijd verloren. Een optimale en gestandaardiseerde werkplek lijkt lastiger dan het is. Discipline, daar begint het mee. Goede afspraken, dat ook. En de medewerkers trainen, dat helpt. Laten zien wat het hun oplevert. Een prettige werkplek zorgt voor minder vragen, geloop en gezoek. 

De 5S methode

5S staat voor de 5 stappen die nodig zijn om een werkplek te standaardiseren. Dat zijn:

  • Scheiden: afscheid nemen van overbodige spullen.
  • Schikken: alles wat nodig is, heeft een vaste herkenbare plek.
  • Schoonmaken: de werkplek wordt onberispelijk schoon gehouden.
  • Standaardiseren: de werkwijzen zijn gestandaardiseerd en iedereen houdt zich eraan.
  • Standhouden: er zijn afspraken gemaakt over hoe we handhaven en verbeteren.

De 5S methode verandert het gedrag van mensen door het creëren van een overzichtelijke, prettig ingerichte werkplek en door standaard werkwijzen af te spreken. Het werk wordt efficiënter én plezieriger. En dát kun je dus trainen!

Lean Support - 5S training

Training

Na een training 5S – efficiënter werken ligt er niets overbodigs, zijn de werkplekken onberispelijk schoon en opgeruimd, lukt het je medewerkers om in maximaal 30 seconden iets te vinden én binnen 30 seconden iets op te ruimen. Bovendien zijn er duidelijke afspraken gemaakt over de manier van werken en vallen afwijkingen direct op. 

Gratis boekje

Ik deel in dit mini-boek 4 lessen voor een perfecte werkdag. Dus een dag die je prettig afsluit, omdat je al het werk hebt kunt afronden in goede harmonie met je collega’s. Zie het als een cadeautje, want ik ga je niet achteraan bellen of mailen als je aangeeft dat je dit niet wilt. Natuurlijk hoop ik wel dat als je vast blijft lopen, je contact met me opneemt. Het lijkt me leuk om je verder te helpen.