Man, wat koelt dat af!

Oudejaarsavond verbleef ik in de Zagora Desert (Marokko), om écht de zonsopgang van de eerste dag van het nieuwe jaar zien. Op de plotselinge afkoeling ’s nachts (van +26° naar -2°!) was ik echter niet voorbereid.

Man, wat koelt dat af!

Begin december waren Astrid, mijn vrouw, en ik 30 jaar getrouwd en zoiets moet natuurlijk worden gevierd. Dinertje met familie en vrienden? Mwuah.. al eens gedaan. Feestje met muziek? Hmm, nee is het ook niet. Liever iets met een blijvende indruk.

Nou, die is gelukt. Heb nog de bibbers als ik er aan terugdenk.

In de winter is Marrakech een feest van geuren, kleuren, geluiden, handwerk en vriendelijkheid. En 26 graden, heerlijk.  Met als extra tijdens Oud&Nieuw een spectaculaire overnachting in de woestijn, onder de blote sterrenhemel.

We werden kundig over het Atlasgebergte geslingerd door een chauffeur die bij elke inhaal-actie dapper met zijn donorkaart zwaaide.
Toen hij plotseling stopte, ergens midden in een stuk woestijn, bleek daar een Marokkaans T.O.P. (Toeristisch Overstap Punt) gevestigd: Hier overstappen op Lijn D; Alle kamelen zijn hier enkelbultig en dat heet dan Dromedaris.

Foto dromedaris - LeanSupport

Het opstappen op een liggende dromedaris is een eitje. Het opstaan van zo’n hoogpotig geval is dat niet. Als Dromo zijn achterpoten als eerste strekt word je vóórover tegen een soort hekje geslingerd, en als je nét je adem weer terug hebt, moet je als een haas datzelfde hekje vastgrijpen om er vervolgens niet achterover weer van af te kukelen. Voor de rest was de reis indrukwekkend en ging voorspoedig.

Nog nét voor zonsondergang kwamen we aan bij het tentenkamp en we zagen langzaam het daglicht wegvloeien. Er ontstond een overdonderend, stil vuurwerk aan de hemel.
Ademloos heb ik naar sterrenbeelden en melkwegstelsels zitten staren.

Maar, man, wat koelt die zandbak af als de zon weg is. De enige klappertjes op die onvergetelijke oudjaarsavond kwamen van mijn tanden. Van +26° graden naar -2°!

Economische afkoeling…

Die plotseling dalende temperatuur deed me aan een andere afkoeling denken: een economische afkoeling.

We hebben er, in de hoogconjunctuur, alweer meerdere verhitte jaren op zitten van hard werken en weinig tijd voor verbeteren. De eerste tekenen van economische afkoeling zijn goed zichtbaar; op dit moment worden er al 30% minder auto’s en vrachtwagens geproduceerd.

Hoe is dat trouwens in jouw bedrijf? Nog volop in de drukte, of is de eerste teruggang ook merkbaar? Ben je er wel op voorbereid? Weet je waar de knoppen zitten waar je aan moet draaien om overeind te blijven? Om klanten en personeel vast te houden?

Ik help je graag om de juiste keuzes te maken en de komende crisis glansrijk te doorstaan.

Met verbeterprogramma’s en cultuurontwikkeling, zoals Daily Management (met o.a. dagstarts), strategieontwikkeling en deployment, continu verbeteren en het leren en ontwikkelen van mensen.

‘Maar’, sprak de dakdekker ‘wacht niet tot het regent…’

Bel je me als je wilt sparren?

Cornell van den Brink
06-47941245