Hoe je op het werk wél alles afkrijgt (deel 3)

Dit is het derde artikel uit de serie ‘Hoe je op je werk wél alles afkrijgt’, waarin het oplossen van verstoringen centraal staat.

Lees hier Deel 1: Begin met stenen.

Lees hier Deel 2: Van 30 minuten naar 30 seconden.

Verstoringen handig weten op te lossen

Collega’s, managers of leidinggevenden kunnen flinke stoorzenders zijn. Waarom moeten ze nu altijd een beroep op je doen terwijl je lekker bezig bent om je stenen weg te werken?

Moeten leidinggevenden voortdurend klussen bij je over de schutting gooien? Of is daar ook enige structuur in aan te brengen?

Als je in staat bent verstoringen goed op te lossen, ben je lekker bezig. Dat goed oplossen houdt in dat je je er niet door van de wijs laat brengen. Je leunt op afspraken die hierover gemaakt zijn en gaat gewoon verder met je stenen.

Zuchtmomentjes

In veel bedrijven zijn die verstoringen een belangrijke oorzaak van planningen die niet gehaald worden. Als jij regelmatig zuchtmomentjes hebt, stel jezelf dan eens de volgende vragen:

  • Ben ik degene die dit moet doen?
  • Waarom doen we dit überhaupt?
  • Is het iets nieuws?

Als het iets nieuws is, is het wellicht niet duidelijk wie het uit moet voeren. Door je te laten verstoren, groeit er een gewoonte en ben je altijd de sjaak.

Zuchtmomentjes zijn altijd gebaseerd op miscommunicatie. En dat komt omdat het werk van jou en je collega’s nog niet optimaal is ingericht. 

Een waardevolle waardestroomanalyse

Het analyseren en verbeteren van processen, die onbedoeld onhandig complex zijn geworden noemen we een waardestroomanalyse.  Bijvoorbeeld omslachtige processen, processen met veel fouten en dus herstelwerkzaamheden, maar ook een lange (of géén) inwerktijd van nieuwe medewerkers, waardoor vragen steeds weer op jouw bordje terechtkomen. Zucht…..

Met een waardestroomanalyse ontstaat overeenstemming over de gewenste werkwijze en kan het proces sterk worden vereenvoudigd, waardoor de implementatie sneller en doeltreffender gaat, zonder duur maatwerk.

In 1 dag breng ik je met een waardevolle workshop Waardestroomanalyse helemaal bij. Het levert altijd enthousiaste medewerkers op. En je kunt er samen direct mee aan de slag.

Heb je nu het gevoel dat verstoringen in je dagelijkse werkzaamheden eerder regelmaat dan uitzondering zijn, neem dan eens contact op. Doen!

Gratis boekje

Ik deel in dit mini-boek 4 lessen voor een perfecte werkdag. Dus een dag die je prettig afsluit, omdat je al het werk hebt kunt afronden in goede harmonie met je collega’s. Zie het als een cadeautje, want ik ga je niet achteraan bellen of mailen als je aangeeft dat je dit niet wilt. Natuurlijk hoop ik wel dat als je vast blijft lopen, je contact met me opneemt. Het lijkt me leuk om je verder te helpen.